Over The Indie Awards

The Indie Awards zijn een initiatief van Simone Lucchesi (The Black Sheep Indie) en Sanne Hillemans (Sunny Hill Books). Sinds 2019 organiseert Sanne de awards alleen. The Indie Awards zijn in 2017 in het leven geroepen om het harde werken van indie-auteurs (auteurs die niet aangesloten zijn bij een uitgeverij) te belonen en ze in het zonnetje te zetten. Er zal een jaarlijks terugkerende (digitale) uitreiking plaatsvinden.

The Indie Awards bestaan uit juryprijzen (een driekoppige jury bepaalt de top drie – de shortlist – en kiest een winnaar) en publieksprijzen (lezers mogen stemmen op alle deelnemers). Klik hier voor alle categorieën.

Voorwaarden

 • Het boek moet (voor het eerst) zijn verschenen tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022. Heruitgaven zijn uitgesloten van deelname.
 • Het boek moet een ISBN hebben.
 • Er moet een papieren boek en/of een e-book van de titel bestaan.
 • Het boek moet landelijk verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld in een webshop, en moet goed vindbaar zijn voor lezers.
 • Het boek moet in eigen beheer uitgegeven zijn. De auteur moet zelf beschikken over de exclusieve rechten van de uitgave.
 • Het boek moet (oorspronkelijk) in de Nederlandse taal geschreven zijn.
 • Boeken met veel taal- en spelfouten komen niet in aanmerking.

Procedure

 • Nominatiesuggesties kunnen tussen 1 november 2022 en 30 november 2022 ingestuurd worden.
 • Van deze aanmeldingen wordt een longlist gemaakt, die bestaat uit alle boeken die voldoen aan de voorwaarden. Auteurs worden hiervan op de hoogte gebracht en we verzoeken hen een digitaal exemplaar van hun boek toe te sturen. De boeken worden gecontroleerd op de voorwaarden en de fictieboeken die daaraan voldoen worden doorgestuurd naar de jury.
 • In de maanden die daarop volgen zal een driekoppige jury zich buigen over de aanmeldingen. Daaruit volgt de shortlist (drie boeken per categorie).
 • Voor de publieksprijzen kan de hele maand februari gestemd worden op de boeken uit de longlist. De top drie in elke categorie belandt op de shortlist.
 • Tijdens het (online) evenement worden de winnaars bekendgemaakt.

Longlist

Begin december wordt de longlist bekend gemaakt. Deze bestaat uit alle titels die aangemeld zijn en voldoen aan de voorwaarden van The Indie Awards. Nominaties en aanmeldingen mogen tussen 1 november 2022 en 30 november 2022 ingestuurd worden. Met alle auteurs van boeken op de longlist wordt contact opgenomen, met een verzoek om informatie en een digitaal exemplaar van het genomineerde boek.

Shortlist

De shortlist bestaat uit drie titels per categorie. Deze titels worden voor de juryprijzen geselecteerd door de jury en worden half maart op de website gepubliceerd. De shortlist voor de publieksprijzen wordt gebaseerd op de drie titels met de meeste stemmen.

Prijzen

De winnaar van een categorie ontvangt een prachtige award tijdens de uitreiking in april. Daarnaast krijgen alle winnaars een digitale sticker waarop staat dat ze een prijs gewonnen hebben, om toe te voegen aan de omslag van hun boek.

Naast deze fysieke prijzen, ontvangt de indie-auteur eeuwige roem.