Jury

Jury 2020

monishaMonisha runt al drie jaar een eigen blog en Instagramaccount

“Dagelijks probeer ik anderen te inspireren en motiveren om een boek te lezen. Ik geloof er oprecht in dat er voor iedereen op de wereld wel een boek is geschreven dat in je straatje past. Mijn doel is om jou kennis te laten maken met dat boek.”

In het dagelijks leven werkt ze als projectleider Campagnes bij Natuur & Milieu en als freelance content creator en online marketeer.

Zelf leest ze voornamelijk in de genres young adult (zowel contemporary als fantasy), thrillers, (feelgood)romans en zo af en toe een non-fictie boek. Haar ervaring met boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven is nog klein. Des te nieuwsgieriger is ze naar alle deelnemende boeken.

“Misschien zit mijn nieuwe favoriete boek er wel bij! Ik ben heel benieuwd en hoop op veel diversiteit in de verhalen. De afgelopen jaren hebben er weer heel wat ontwikkelingen plaatsgevonden op de wereld. Ik hoop stiekem dat ik daar wat van terug ga lezen en de auteurs hun fantasie hebben gebruikt om er een eigen draai aan te geven!”


CelineCeline is, naast boekliefhebber, journaliste en freelance tekstschrijver. Ze heeft onder andere gewerkt voor bol.com’s Lees Magazine en stichting CPNB en is daar in aanraking gekomen met de meest inspirerende auteurs van deze tijd.

“Ik heb al zoveel gelezen dat ik echt geloof dat er een boek is voor iedereen. Of je nou veel leest, of vrijwel nooit. Dat ene verhaal dat prikkelt, inspireert of emotioneert, waar je nog tijden over nadenkt op het moment dat je het uit hebt gelezen. Je moet het alleen kunnen vinden, en daar help ik graag bij.”

Zelf heeft ze al een aantal boeken gelezen die in eigen beheer zijn uitgegeven. “Maar nog lang niet genoeg! Ik ben dus heel benieuwd naar de boeken die dit jaar worden ingezonden.”

Van de auteurs verwacht ze originaliteit. “Dat is voor mij echt belangrijk. Vaak genoeg zie je verhalen die te veel lijken op andere romans. Zonde! Ik ben benieuwd naar jóuw verhaal.”

Ze wil verrast worden en juist dát verhaal vinden dat iedereen zou moeten lezen. “Ik weet zeker dat die ertussen gaat zitten.”


EsmeeEsmee Buijze is de eigenaresse van Publisher You, waar ze schrijvers begeleidt bij het uitgeven in eigen beheer. Daarnaast runt ze The Dutchess Reads waarvoor ze allerlei leuke producten maakt die de leeservaring nog beter maken – denk bijvoorbeeld aan booksleeves, kaarten, boeklinten en boekenleggers.

“Lezen en schrijven is al een hobby sinds mijn dertiende. Op mijn zeventiende gaf ik zelf een boek uit via een uitgeverij, maar ik wist al snel dat ik het zelf ook kon doen, misschien zelfs met een betere uitkomst.”

Zo gezegd, zo gedaan. Esmee gaf haar boek twee jaar later zelf uit en verkocht er honderden. Nu haalt ze er veel plezier uit om samen te werken met schrijvers die in eigen beheer uitgeven.

“Ik vind dat schrijvers die in eigen beheer uitgeven een groter podium verdienen, daarom doe ik ook met heel veel plezier als jurylid mee aan The Indie Awards! Ik kan niet wachten om alle boeken te lezen en nieuwe schrijvers te ontdekken!“

*

Jury 2019: Eigenaar Backwords Nina Verheij, tekstcorrector en schrijfster Tamara Arts, uitgever Sandra Vets.

Jury 2018: Winnaar 2017 Tjeerd Langstraat, Boekblogger Veronique Janssen, Boekblogger Chantal de Vries

Jury 2017: Boekenblog Adorable Books, Redacteur Eveline Broekhuizen, Koninklijke Bibliotheek