Wat een gedoe, promotie!

‘Ik wil eigenlijk alleen maar schrijven, de promotie, dat vind ik maar gedoe.’

Misschien herken je deze uitspraak wel. Misschien is het zelfs een reden waarom je twijfelt of je jouw volgende manuscript wel zelf wilt uitgeven. Ga je liever op zoek naar een uitgever, of laat je het gewoon in de la liggen. Jammer! Want als je op zoek gaat naar manieren om te promoten die bij jou passen, dan zul je zien dat het je veel minder moeite kost. Sterker nog: misschien levert het je zelfs energie op. En: hopelijk de nodige verkopen!

‘De uitgever moet de promotie maar doen, dan doe ik wat ik goed kan.’

Er zijn schrijvers die juist vanwege de promotie besluiten om voor hun boek een uitgever te zoeken. Maar als je denkt dat je dan zelf niets meer hoeft te doen om je boek aan te prijzen, kom je bedrogen uit. Bij een grote uitgever zul je minimaal moeten verschijnen op je boekpresentatie en interviews moeten houden. Maar ook het bijhouden van een of meer accounts op social media doe je gewoon zelf. Misschien hebben ze wel een plan voor je, hoe je dat het beste doet. Bij een kleinere uitgever is de kans groot dat je zelf achter persberichten aan moet. Worden ze ergens geplaatst, dan zal de uitgever je bericht vast delen. Veel zal ook dan aankomen op jouw creativiteit.

Zoek uit wat bij jou past

Moet je als schrijver op alle social media te vinden zijn? Is het per se nodig om een grootse boekpresentatie te houden, lezingen in bibliotheken en op scholen te geven en op ieder evenement te gaan staan. Nee, zeker niet. Als je met tegenzin op je eigen boekpresentatie staat, of met twijfels in de bibliotheek over je schrijfproces vertelt, is dat voor de lezers geen aanmoediging om je boek te kopen. Het kan zelfs averechts werken. ‘Als de schrijver al niet enthousiast is over het verhaal, dan ga ik het zeker niet lezen.’ Zoek dus uit wat wel bij jou past. Misschien is dat wel een nieuwsbrief of een podcast in plaats van grappige dansjes in reels op Instagram of TikTok. 

Geef het tijd

Lezers moeten een boek een paar keer gezien hebben voor ze denken ‘dit boek MOET ik lezen.’ Heb je jouw ideale manier van promotie gevonden, denk dan dus niet als je na een keer geen resultaat ziet ‘zie je wel, dit werkt dus ook al niet!’ De kracht zit ook in de herhaling: niet al jouw berichten zullen door iedereen gezien of gelezen worden. Je mag dus herhalen – al raad ik je niet aan om dan letterlijk hetzelfde nog eens te vertellen of te laten zien. Zoek een net andere manier.

Deze informatie komt van onze partner, Astrid Habraken van Queesten Boekproducties.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Een Nederlandse A5 paperback aanbieden op Amazon

Als je een Nederlandse omslag hebt gemaakt, kan je die niet een op een bij Amazon aanbieden. Er moet een vertaalslag gemaakt worden naar wat Amazon graag wil. Als je denkt dat je al klaar bent, komt je bedrogen uit, want er zijn veel verschillen tussen wat Amazon eist en wat Nederlandse drukkers en uitgeefplatformen verwachten. En als het Amazon niet zint, komen er per mail foutmeldingen op je af.

De maatvoering

De Nederlandse maten van een A5 paperback zijn 148 x 210 mm. Amazon kan daar niets mee, want die wil de maten in inches: 5,83 bij 8,25 inch. Ook de afloop van de omslag en de pagina’s is niet de standaard 3 mm van Nederlandse omslagen maar 3,2 mm oftewel 0.125 inch. De handig ‘Omslagberekenaar’ op de Amazon site biedt uitsluitend Amerikaanse maten en zelfs de ‘Nederlandse’ sjablonen via de amazon.nl hebben standaard Amerikaanse afmetingen. A5 zit daar niet bij.

Het papier

De papierkeuze bij Amazon is beperkt tot wit of crème. Zelfs als je in Nederlandse paperback voor 90 grams romandruk (crème) hebt gekozen, is het papier niet hetzelfde als het crème bij Amazon. Het papier is merkbaar gladder. De kleur van het papier van het binnenwerk is lichter in het Nederlandse boek. 

De rug

Het papier van Amazon ‘dikt minder op’, waardoor er een dunnere rug ontstaat. Daarom moet je de rugdikte opnieuw bepalen. Voor crème papier is dat het aantal pagina’s inclusief voorwerk en nawerk x 0,0635 mm (0,0025 inch). Voor wit papier: het totaal aantal pagina’s x 0,0572 mm (0,002252 inch). Pas daar de rugdikte van je omslag op aan.

Over rug gesproken: Amazon eist dat je titel, auteursnaam en imprintlogo minstens 0,0625 inch oftewel 1.6 mm van de kanten af staat. Niet alleen van de boven- en onderkant, maar juist ook links en rechts. Het kan zijn dat je daarom de grootte van de titel op de rug moet aanpassen. Amazon drukt alleen rugtekst af op boeken met meer dan 79 pagina’s, bovendien mag er geen tekst van de voorkant of achterkant doorlopen tot de rug.

De randen

Het ‘save frame’ is de ruimte waarbinnen  de inhoud van je omslag moet blijven om verschillen door ‘productvariatie’ te ondervangen. Amazon vraagt om alle elementen op je omslag minimaal 6,4 mm ofwel 0,25 inch van de randen af te houden. Dat garandeert dat tekst of afbeeldingen niet onbedoeld worden afgesneden door onnauwkeurigheden in het productieproces.

De snijlijnen

Aanbieden van omslagen met snijlijnen en afloop is gebruikelijk in Nederland, maar Amazon ziet dat anders. Zij willen geen snijlijnen zien op een aangeleverde omslag. Dit is een van de redenen waarom van in Nederland gemaakte omslagen foutmeldingen over de maatvoering terugkomen, die in eerste instantie onbegrijpelijk zijn, omdat alle maten kloppen. Maar de snijlijnen zelf nemen ook ruimte in en Amazon gaat ervan uit dat die er niet zijn. Standaard staan de snijlijnen op 2,117 mm buiten de omslag en daar struikelt Amazon over.

De streepjescode

Amazon kan een omslag weigeren als de streepjescode niet voldoet aan hun eisen: liefst vectorafbeelingen of anders een hogeresolutiebarcode (300 dpi). De kleur mag uitsluitend zwart zijn, dus niet opgebouwd uit RGB of CMYK en niet de registratiekleur (die uit alle drukkleuren tegelijk bestaat, maar er als zwart uitziet). De achtergrondkleur moet wit zijn. De streepjescode mag niet afgevlakt worden tot één afbeelding in de omslag.

De grootte heeft Amazon het liefst 2″ x 1,2″ (50,8 x 30,5 mm), maar minimaal 1.4″ x 0.8″ (35.56 x 20,3 mm), geplaatst op minstens 0,25 inch (6.3 mm) van de rug of de rand van de omslag. En als de streepjescode niet rechtop en haaks op de omslag staat, stuurt Amazon een foutmelding terug.

De kleuren

Amazon verwijder kleurprofielen die je in je PDF opgenomen heeft, dus het heeft geen zin om die toe te voegen. Welke kleur er precies op je omslag terecht komt, is niet bekend. Amazon hanteert ‘acceptabele kleurtolerantieniveaus’. Ook steunkleuren, zoals die van het Pantone Matching System zijn ‘niet compatibel met het KDP-model’ en moet je van tevoren omzetten naar CMYK kleuren. Transparantie in kleuren moet je effen maken om te voorkomen dat er ‘content ontbreekt of content vervormd wordt afgedrukt’. Als je kleuren hebt gebruikt die onvoldoende contrast hebben met een achtergrondkleur, kan Amazon je omslag afkeuren omdat de tekst moeilijk leesbaar is.

Het binnenwerk

Het binnenwerk moet natuurlijk op staand A5 opgemaakt zijn. De eerste pagina heeft een oneven paginanummer (recto) en alle linkerpagina’s (verso) een even paginanummer. De nummering moet beginnen op de eerste pagina met tekst, zoals een proloog of eerste hoofdstuk. Manuscripten met ontbrekende pagina’s of te veel lege pagina’s worden geweigerd. Dus controleer of er geen pagina’s ontbreken en of er niet te veel lege pagina’s zijn. Amazon staat niet meer dan vier achtereenvolgende pagina’s toe aan het begin en het midden in het boek, en niet meer dan tien aan het einde.

Een proefdruk

Gezien al deze vereisten, is het wellicht een goed idee om een proefdruk te bestellen. Amazon USA verwijst je door naar Amazon.de, omdat de boeken voor Europa in Polen worden gedrukt. Tot voor kort kon Amazon in Duitsland echter proefdrukken niet afleveren op een adres in Nederland. Hetzelfde gold voor amazon.co.uk, .fr., .it en .esp, dus was je genoodzaakt om je boek kort te publiceren en een auteursexemplaar te bestellen tegen kostprijs en verzendkosten, in de hoop dat niemand ondertussen je boek al bestelt. Misschien is dit probleem ondertussen verholpen, maar dat ontdekt je vanzelf als je een proefdruk aanvraagt.

Succes

Het is vaak een opluchting het mailtje te ontvangen waarin staat dat de publicatie gelukt is: “Congratulations, your paperback is published on Amazon. If you republished your book with updates, your changes are now live.” Je hebt alle hindernissen genomen en aan alle eisen voldaan. Op naar je nieuwe uitdaging: marketing en promotie. Maar daar zijn weer andere partners voor…

Deze informatie komt van onze partner Antoni Dol.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Ligt jouw boek binnenkort in de winkel?

Is het manuscript af? De laatste punt gezet? Ben je aangekomen bij de afrondende fase? 

Mijn naam is Joyce van Wees, ik ben freelance tekstcorrector en ik weet als geen ander hoe belangrijk die afrondende fase is.

Als self-publisher ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw boek. En als het straks in de winkel ligt moet je daar trots op kunnen zijn. Jij wilt een foutloos boek in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Heb je het manuscript al naar proeflezers en/of een redacteur gestuurd? Dan heb je waarschijnlijk al flink wat tekst herlezen, herschreven, verbeterd en bijgeschaafd. 

Waarom nog een laatste correctieronde? 

De kans dat er na slechts één redactieronde nog fouten in het manuscript staan is groot. En het lastige is dat je – na zo vaak lezen – je eigen fouten niet meer goed ziet. Omdat jij als auteur al weet wat er moet staan ontstaan er blinde vlekken. Jouw hersenen registreren de fouten niet meer.

Tips om die blinde vlekken te tackelen:

  • Print het uit.
  • Lees langzaam.
  • Lees de tekst hardop voor.
  • Lees achterstevoren, woord voor woord.
  • Verander de lay-out.

Heb je daarna nog behoefte aan een laatste frisse blik? Ik help je graag! Deze informatie komt van onze partner, Joyce van Wees.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Ondernemen voor schrijvers: jouw boek als product

Veel schrijvers werken jaren aan hun (eerste) verhaal. Als het boek er eenmaal is en het gaat ‘de wereld’ in, dan is dat een spannend moment. Alsof je kind het huis uitgaat, de grote, boze buitenwereld in. De eerste negatieve reactie doet pijn en als de verkopen achterblijven voel je je persoonlijk geraakt. Het helpt als je jouw boek als een product gaat zien en niet alleen als jouw droom die werkelijkheid is geworden.

The American Way

Tijdens het eerste 20 Books symposium spraken verschillende Amerikaanse selfpubbers over hun boeken. Wat opviel is dat zij allemaal aandacht hebben voor de commerciële mogelijkheden. Geef je boek een nieuwe cover, haal er een aantal fouten uit en voeg eventueel nog een preview toe naar het volgende boek en bam: je hebt een nieuw boek op de markt gebracht. Werk je aan een serie? Je kunt de eerste drie delen als een unieke box presenteren, waar je later een box maakt van deel 1 tot en met 6. Misschien staat je dit tegen, wil je minder commercieel denken of vind je dit lezersbedrog en geld uit de zak klopperij. Daar kan ik me van alles bij voorstellen. Maar iets van deze Amerikaanse houding kunnen wij als bescheiden Nederlanders wel meenemen. Drie suggesties van mij die je kunnen helpen om je boek iets meer als product te bekijken.

1. Bepaal jouw doel

Stap een bij het zakelijker kijken naar jouw boek en het succes daarvan is een doel bepalen. Wanneer ben je tevreden? Bij hoeveel verkochte boeken of bij hoeveel (positieve) recensies? Of bij een businessboek bij hoeveel uitnodigingen om een lezing te geven, of ingeplande kennismakingsgesprekken. Wees daarin realistisch. Als je bijvoorbeeld 10.000 boeken wil verkopen, maar je hebt geen zin of geen tijd om veel aan marketing te gaan doen, dan is dat geen realistisch doel. Het is ook niet realistisch om als je al een maillist van 5.000 volgers hebt, als doel te stellen drie kennismakingsgespreken te plannen. Zet niet te hoog in, maar zeker ook niet te laag. Bespreek je doel ook eens met een collega-schrijver, welke ervaringen heeft die?

2. Bepaal je budget

Als je een doel hebt, bedenk dan ook hoeveel je wilt en kunst investeren om dat doel ook te halen. Denk daarbij niet alleen aan geld, maar ook aan tijd. Je kunt bijvoorbeeld alle boekhandels in de wijde omgeving afgaan om daar je boek aan te prijzen en in consignatie neer te leggen. Maar dat kost geld (je moet erheen reizen) en tijd (ook om na te gaan hoeveel er verkocht zijn). Levert dit dan meer op dan bijvoorbeeld een online advertentie, of een mail sturen aan alle boekwinkels? Ook hier geldt: vraag collega-schrijvers naar hun ervaringen. Houd ook bij wat je acties opleveren. Heb je een advertentie op Facebook en Instagram, bekijk dan of je verkopen ook omhoog gaan, of dat het alleen nieuwe volgers oplevert. Pas de verdeling van je budget hier ook op aan. 

3. Trek je niet alles persoonlijk aan

Als je boek eenmaal verschenen is, dan is het niet meer alleen van jou. Dat betekent dat iedereen er een mening over kan en mag hebben. Je doet het nooit voor iedereen goed. Is je dat wel gelukt, dan heb je vermoedelijk een verhaal geschreven dat niet erg blijft hangen. Veel gelauwerde schrijvers hebben zowel fans die alles van ze lezen als critici die bij ieder boek meer commentaar geven. De kritiek gaat niet over jou, maar over iets dat de lezer in je verhaal niet aanstaat. Je product voldoet niet aan de verwachtingen. Probeer ook niet iedere criticus te overtuigen dat jouw verhaal echt heel goed is. Misschien heb je de neiging om de keuzes die je hebt gemaakt uit te gaan leggen, doe dat niet. Het zal de ander waarschijnlijk niet overtuigen en levert bij jou veel twijfel op. Neem het mee voor je volgende boek – als je de kritiek terecht vindt tenminste.

Deze informatie komt van onze partner, Astrid Habraken van Queesten Boekproducties.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Manuscriptanalyse

Ben je een #selfpubber?
Ben je het zat om afgeschreven te worden als hobby schrijver?

Weleens gedacht om jouw manuscript te laten analyseren door een schrijfcoach?

Wat doe ik dan anders dan een redacteur?

Ik analyseer het manuscript.
D.w.z. ik lees het manuscript alsof ik het verhaal afluister dat wordt verteld door jouw personages.

Ik stel mijzelf én jou vragen over de tekst. Ik ben op zoek naar de bedoeling en de functie van personages. Doen ze ertoe? Draagt de hoofdpersoon het verhaal effectief?
Is de hoofdpersoon hiervoor sterk genoeg? Of wordt hij te mager neergezet?

Ik werk op deze manier, omdat ik geloof in creatie van fantasie en artistiek schrijven. 
In mijn opmerkingen vindt je voorbeelden terug. Ik geef suggesties zodat je de schrijfregels gaat begrijpen en kunt gaan toepassen. Je krijgt inzicht in en kennis over de techniek van het schrijven zelf. Jouw verhaal wordt beter als je een schrijfregel zelf gaat uitzoeken en gaat leren hoe en op welke plek je die kunt toepassen of juist niet.

Door deze manier van werken nemen jouw zelfvertrouwen, motivatie, kennis en vaardigheden toe. Mijn doel van mijn coaching is dat jij jouw schrijfstijl gaat ontwikkelen en zelfstandig verder kunt. 

Spreekt mijn manier van werken jou aan?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op, dan gaan we in gesprek. 

Deze informatie komt van onze partner Fantasy Stories. 

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Geef je ook een e-book uit?

Hoewel veel van je fans papieren boeken lezen, zijn er ook steeds meer die liever een ebook ‘in de handen’ hebben. Het is daarom goed om naast een papieren boek óók een ebook uit te geven. Zo hebben je lezers meer keuze en jij meer verkopen. Bovendien wordt je boek er zichtbaarder door. Een win-win voor iedereen. 🥳

De belangrijkste plekken waar je je ebook te koop wilt zetten zijn Bol.com, Kobo, Apple Books en Amazon. Gelukkig zijn deze webwinkels via een aantal zelfuitgeefplatformen goed te bereiken zijn voor de indie. 

* Bol.com en Kobo kun je bijvoorbeeld rechtstreeks bereiken via Kobo Writing Life, het zelfuitgeefplatform van Kobo. Ebooks die je via dit platform publiceert, komen automatisch ook op Bol.com. Ook kun je kiezen voor een toevoeging aan Kobo Plus. 

* Amazon heeft een eigen zelfuitgeefplatform, Kindle Direct Publishing genaamd. Ebooks die je hierop publiceert komen op alle Amazon’s te koop te staan, inclusief Amazon NL. 

* Ook via Apple Books worden er heel wat ebooks verkocht aan Nederlandstalige lezers. Apple Books kun je bereiken via het distributieplatform Draft2Digital. Bovendien distribueert D2D ebooks naar Kobo (en dus Bol) en Amazon. Dus mocht je geen zin hebben om meerdere platformen te gebruiken, dan is Draft2Digital the place to be! 

De royalty’s die je verdient met de verkoop van je ebook liggen via deze zelfuitgeefplatformen tussen de 60 en 70 procent van de verkoopprijs. Verder zijn de genoemde platformen gratis te gebruiken. 

Als je bang bent dat het uitgeven van een ebook te technisch is, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Veelal is het hebben van een Word-doc voldoende om je boek uit te kunnen geven via de zelfuitgeefplatformen. Dat wil niet zeggen dat je er je hoofd niet even bij moet houden, maar gelukkig is ook niet superingewikkeld. 

Dus waar wacht je nog op? Ga je ebook publiceren! 😎

Deze informatie komt van onze partner Maria Staal. 

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Je bestanden organiseren

Het schrijven van een boek kan al lastig zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je gestructureerd werkt? Het ordenen van je bestanden is een belangrijk onderdeel van het schrijfproces. Als je dit niet goed op orde hebt, is het niet alleen lastig om de juiste bestanden terug te vinden, maar maak je ook sneller fouten. En dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Om je op weg te helpen, hebben we alle handige tips verzameld in dit uitgebreid artikel: https://www.pumbo.nl/support/boek-drukken/boekbestanden-organiseren

Deze informatie komt van onze partner, Pumbo. 

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Live uitreiking in Amsterdam op 15 april 2023

Groot nieuws! Dit jaar zal er voor The Indie Awards een feestelijke uitreiking plaatsvinden in Amsterdam 🤩🥳🏆

De datum: zaterdag 15 april

De tijd: 17.30

De locatie: het planetarium in Amsterdam (Kromwijkdreef 11, 1108 JA Amsterdam)

Voor de uitreiking haken we aan bij hét selfpubevenement van het jaar, 20 books to 50k. De toegang voor alleen de uitreiking is gratis, maar het hele weekend is gevuld met workshops en lezingen door experts op het gebied van zelf boeken uitgeven.

Kijk op de website voor het hele progamma en voor tickets voor het hele tweedaagse evenement.

Ga naar 20 books to 50k

Voorkom spelfouten!

Ooit meegemaakt?

Je krijgt je manuscript terug van een proeflezer die er nog iets te veel (spel)fouten in zag staan. Fouten waarvan je bovendien denkt: hoe kón ik die over het hoofd zien?!

Dat is natuurlijk hartstikke vervelend, maar vreemd is het niet. Je ziet fouten van een ander namelijk sneller dan die van jezelf. Dat wil niet meteen zeggen dat je een vervelend karakter hebt. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat dat niet het geval is.

Het zit vaak gewoon zo: als je je eigen werk gaat lezen, dan ben je niet alleen aan het lezen, je bent als het ware ook aan het voorspellen wat je (eerder al) schreef. Je weet dat immers al. En met die voorkennis lees je niet met de juiste aandacht, niet nauwkeurig genoeg. Niks aan te doen!

Nou, nee hoor! Er is zelfs heel gemakkelijk wat aan te doen. Begin maar eens met jezelf voor de gek te houden. Verander iets aan het vertrouwde. Iets waardoor het niet lijkt alsof je die voor jou bekende tekst leest, maar een nieuwe. Dat kan op allerlei manieren.

Selecteer je tekst, kies een ander lettertype en een andere kleur. Zorg ervoor dat het wel prettig en vlot leesbaar blijft. Als je daarna ook de paginakleur nog verandert, leest je tekst al heel anders. Het is niet meer zo eigen, niet meer zo bekend. Je gaat het vanzelf met andere ogen bekijken.

Wat je nog meer kunt doen? Giet je tekst eens in een andere jas. Lees je manuscript op een ander scherm. Op een pc, laptop of tablet. Of maak er een pdf of epub-bestand van, zodat je het op een e-reader kunt lezen. Een heel nieuwe ervaring en gegarandeerd frissere aandacht.

En wat denk je hiervan? Lees je tekst niet, maar luister er lekker naar. Je hoeft daar niemand voor lastig te vallen, hoor. Je doet het gewoon in je eentje. Kijk eens in je tekstverwerkingsprogramma. Vaak zit daar een functie ‘Voorlezen’ in. Het is een soort ‘text to speech’, een digitale stem. Die is natuurlijk niet perfect, maar je hoort wel of je zinnen kloppen. Je bereikt dat overigens ook als je je tekst zelf hardop voorleest.

Tot slot kun je je fouten ook goed opsporen door je manuscript te printen. Doe dat met het oog op het milieu overigens niet te vaak. Met een pen in de aanslag lees je die papieren versie. Je streept fouten door en schrijft opmerkingen in de kantlijn. En als je klaar bent, voer je de wijzigingen digitaal door. Je zult zien, die aangepaste versie is een stuk beter.

Genoeg mogelijkheden dus om fris naar je tekst te kijken. Als je er tevreden over bent, dan kan je manuscript een deur verder. Het is goed om er nog een specialist op het gebied van tekst naar te laten kijken. Die weet precies wat je verhaal nodig heeft. Ik ken nog wel een goed adres.

Veel succes met je verhaal!

Deze informatie komt van onze partner, HenkTekst.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

De kern van je verhaal

Ik had 80.000 woorden aan mijn boek geschreven, zo’n twee derde van het geplande verhaal, toen ik een schrijfcoach inschakelde. Uit haar reactie op mijn manuscript is één vraag me sterk bijgebleven: ‘Wat is nou eigenlijk de kern van dit verhaal?’

Daar had ik geen goed antwoord op. En de de vraag maakte duidelijk dat wat ikzelf niet helder had, voor een lezer al helemaal niet uit de tekst was te halen.

In de jaren die volgden, bleef die vraag dan ook door mijn hoofd spoken. Door vele boeken over schrijven te lezen en de ideeën daaruit toe te passen op mijn eigen verhalen, begon ik langzamerhand te begrijpen wat het eigenlijk betekende.

Een verhaal gaat over meer dan alleen personages en gebeurtenissen. Iedere schrijver legt, bewust of onbewust, iets van zichzelf in ieder verhaal: je ideeën over hoe de wereld in elkaar zit of zou moeten zitten, de lessen die je in je leven geleerd hebt. Die bepalen het soort verhalen dat je kiest en het soort ontwikkelingen dat je hoofdpersonen doormaken.

Dát is waar je de kern van je verhaal kan vinden.

Het maakt niet uit of je een literaire roman schrijft of een kinderboek, epische fantasy of een politiethriller. Elk verhaal ontstaat doordat de schrijver wordt aangetrokken door een idee, doordat iets in dat idee de schrijver raakt.

Als ik één puzzelstukje moet noemen dat mijn schrijfleven veranderde toen het op zijn plek viel, dan is het dit wel. Niet alleen kreeg ik grip op mijn schrijfproces en zijn mijn verhalen er sterker van geworden, ook korte pitches voor die verhalen rammel ik zo uit mijn toetsenbord, doordat ik weet welke elementen het allerbelangrijkste zijn.

Ik geloof niet in methodes die voor alle schrijvers werken. Toch heb ik de inzichten uit mijn zoektocht op een rijtje gezet in een e-book getiteld ‘Naar de kern van je verhaal in 7 stappen’. Niet zodat je mijn methode klakkeloos kan overnemen, maar om je te helpen je eigen volgende stappen te zetten, of het nou gaat om het afmaken of redigeren van je boek of het schrijven van een onweerstaanbare pitch.

Je kunt het e-book gratis downloaden via mijn website. Laat me vooral weten of je er iets aan gehad hebt!

Anna Mattaar

Deze informatie komt van onze partner, Fictera Schrijfcoaching. 

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.