Een Nederlandse A5 paperback aanbieden op Amazon

Als je een Nederlandse omslag hebt gemaakt, kan je die niet een op een bij Amazon aanbieden. Er moet een vertaalslag gemaakt worden naar wat Amazon graag wil. Als je denkt dat je al klaar bent, komt je bedrogen uit, want er zijn veel verschillen tussen wat Amazon eist en wat Nederlandse drukkers en uitgeefplatformen verwachten. En als het Amazon niet zint, komen er per mail foutmeldingen op je af.

De maatvoering

De Nederlandse maten van een A5 paperback zijn 148 x 210 mm. Amazon kan daar niets mee, want die wil de maten in inches: 5,83 bij 8,25 inch. Ook de afloop van de omslag en de pagina’s is niet de standaard 3 mm van Nederlandse omslagen maar 3,2 mm oftewel 0.125 inch. De handig ‘Omslagberekenaar’ op de Amazon site biedt uitsluitend Amerikaanse maten en zelfs de ‘Nederlandse’ sjablonen via de amazon.nl hebben standaard Amerikaanse afmetingen. A5 zit daar niet bij.

Het papier

De papierkeuze bij Amazon is beperkt tot wit of crème. Zelfs als je in Nederlandse paperback voor 90 grams romandruk (crème) hebt gekozen, is het papier niet hetzelfde als het crème bij Amazon. Het papier is merkbaar gladder. De kleur van het papier van het binnenwerk is lichter in het Nederlandse boek. 

De rug

Het papier van Amazon ‘dikt minder op’, waardoor er een dunnere rug ontstaat. Daarom moet je de rugdikte opnieuw bepalen. Voor crème papier is dat het aantal pagina’s inclusief voorwerk en nawerk x 0,0635 mm (0,0025 inch). Voor wit papier: het totaal aantal pagina’s x 0,0572 mm (0,002252 inch). Pas daar de rugdikte van je omslag op aan.

Over rug gesproken: Amazon eist dat je titel, auteursnaam en imprintlogo minstens 0,0625 inch oftewel 1.6 mm van de kanten af staat. Niet alleen van de boven- en onderkant, maar juist ook links en rechts. Het kan zijn dat je daarom de grootte van de titel op de rug moet aanpassen. Amazon drukt alleen rugtekst af op boeken met meer dan 79 pagina’s, bovendien mag er geen tekst van de voorkant of achterkant doorlopen tot de rug.

De randen

Het ‘save frame’ is de ruimte waarbinnen  de inhoud van je omslag moet blijven om verschillen door ‘productvariatie’ te ondervangen. Amazon vraagt om alle elementen op je omslag minimaal 6,4 mm ofwel 0,25 inch van de randen af te houden. Dat garandeert dat tekst of afbeeldingen niet onbedoeld worden afgesneden door onnauwkeurigheden in het productieproces.

De snijlijnen

Aanbieden van omslagen met snijlijnen en afloop is gebruikelijk in Nederland, maar Amazon ziet dat anders. Zij willen geen snijlijnen zien op een aangeleverde omslag. Dit is een van de redenen waarom van in Nederland gemaakte omslagen foutmeldingen over de maatvoering terugkomen, die in eerste instantie onbegrijpelijk zijn, omdat alle maten kloppen. Maar de snijlijnen zelf nemen ook ruimte in en Amazon gaat ervan uit dat die er niet zijn. Standaard staan de snijlijnen op 2,117 mm buiten de omslag en daar struikelt Amazon over.

De streepjescode

Amazon kan een omslag weigeren als de streepjescode niet voldoet aan hun eisen: liefst vectorafbeelingen of anders een hogeresolutiebarcode (300 dpi). De kleur mag uitsluitend zwart zijn, dus niet opgebouwd uit RGB of CMYK en niet de registratiekleur (die uit alle drukkleuren tegelijk bestaat, maar er als zwart uitziet). De achtergrondkleur moet wit zijn. De streepjescode mag niet afgevlakt worden tot één afbeelding in de omslag.

De grootte heeft Amazon het liefst 2″ x 1,2″ (50,8 x 30,5 mm), maar minimaal 1.4″ x 0.8″ (35.56 x 20,3 mm), geplaatst op minstens 0,25 inch (6.3 mm) van de rug of de rand van de omslag. En als de streepjescode niet rechtop en haaks op de omslag staat, stuurt Amazon een foutmelding terug.

De kleuren

Amazon verwijder kleurprofielen die je in je PDF opgenomen heeft, dus het heeft geen zin om die toe te voegen. Welke kleur er precies op je omslag terecht komt, is niet bekend. Amazon hanteert ‘acceptabele kleurtolerantieniveaus’. Ook steunkleuren, zoals die van het Pantone Matching System zijn ‘niet compatibel met het KDP-model’ en moet je van tevoren omzetten naar CMYK kleuren. Transparantie in kleuren moet je effen maken om te voorkomen dat er ‘content ontbreekt of content vervormd wordt afgedrukt’. Als je kleuren hebt gebruikt die onvoldoende contrast hebben met een achtergrondkleur, kan Amazon je omslag afkeuren omdat de tekst moeilijk leesbaar is.

Het binnenwerk

Het binnenwerk moet natuurlijk op staand A5 opgemaakt zijn. De eerste pagina heeft een oneven paginanummer (recto) en alle linkerpagina’s (verso) een even paginanummer. De nummering moet beginnen op de eerste pagina met tekst, zoals een proloog of eerste hoofdstuk. Manuscripten met ontbrekende pagina’s of te veel lege pagina’s worden geweigerd. Dus controleer of er geen pagina’s ontbreken en of er niet te veel lege pagina’s zijn. Amazon staat niet meer dan vier achtereenvolgende pagina’s toe aan het begin en het midden in het boek, en niet meer dan tien aan het einde.

Een proefdruk

Gezien al deze vereisten, is het wellicht een goed idee om een proefdruk te bestellen. Amazon USA verwijst je door naar Amazon.de, omdat de boeken voor Europa in Polen worden gedrukt. Tot voor kort kon Amazon in Duitsland echter proefdrukken niet afleveren op een adres in Nederland. Hetzelfde gold voor amazon.co.uk, .fr., .it en .esp, dus was je genoodzaakt om je boek kort te publiceren en een auteursexemplaar te bestellen tegen kostprijs en verzendkosten, in de hoop dat niemand ondertussen je boek al bestelt. Misschien is dit probleem ondertussen verholpen, maar dat ontdekt je vanzelf als je een proefdruk aanvraagt.

Succes

Het is vaak een opluchting het mailtje te ontvangen waarin staat dat de publicatie gelukt is: “Congratulations, your paperback is published on Amazon. If you republished your book with updates, your changes are now live.” Je hebt alle hindernissen genomen en aan alle eisen voldaan. Op naar je nieuwe uitdaging: marketing en promotie. Maar daar zijn weer andere partners voor…

Deze informatie komt van onze partner Antoni Dol.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s