Ondernemen voor schrijvers: jouw boek als product

Veel schrijvers werken jaren aan hun (eerste) verhaal. Als het boek er eenmaal is en het gaat ‘de wereld’ in, dan is dat een spannend moment. Alsof je kind het huis uitgaat, de grote, boze buitenwereld in. De eerste negatieve reactie doet pijn en als de verkopen achterblijven voel je je persoonlijk geraakt. Het helpt als je jouw boek als een product gaat zien en niet alleen als jouw droom die werkelijkheid is geworden.

The American Way

Tijdens het eerste 20 Books symposium spraken verschillende Amerikaanse selfpubbers over hun boeken. Wat opviel is dat zij allemaal aandacht hebben voor de commerciële mogelijkheden. Geef je boek een nieuwe cover, haal er een aantal fouten uit en voeg eventueel nog een preview toe naar het volgende boek en bam: je hebt een nieuw boek op de markt gebracht. Werk je aan een serie? Je kunt de eerste drie delen als een unieke box presenteren, waar je later een box maakt van deel 1 tot en met 6. Misschien staat je dit tegen, wil je minder commercieel denken of vind je dit lezersbedrog en geld uit de zak klopperij. Daar kan ik me van alles bij voorstellen. Maar iets van deze Amerikaanse houding kunnen wij als bescheiden Nederlanders wel meenemen. Drie suggesties van mij die je kunnen helpen om je boek iets meer als product te bekijken.

1. Bepaal jouw doel

Stap een bij het zakelijker kijken naar jouw boek en het succes daarvan is een doel bepalen. Wanneer ben je tevreden? Bij hoeveel verkochte boeken of bij hoeveel (positieve) recensies? Of bij een businessboek bij hoeveel uitnodigingen om een lezing te geven, of ingeplande kennismakingsgesprekken. Wees daarin realistisch. Als je bijvoorbeeld 10.000 boeken wil verkopen, maar je hebt geen zin of geen tijd om veel aan marketing te gaan doen, dan is dat geen realistisch doel. Het is ook niet realistisch om als je al een maillist van 5.000 volgers hebt, als doel te stellen drie kennismakingsgespreken te plannen. Zet niet te hoog in, maar zeker ook niet te laag. Bespreek je doel ook eens met een collega-schrijver, welke ervaringen heeft die?

2. Bepaal je budget

Als je een doel hebt, bedenk dan ook hoeveel je wilt en kunst investeren om dat doel ook te halen. Denk daarbij niet alleen aan geld, maar ook aan tijd. Je kunt bijvoorbeeld alle boekhandels in de wijde omgeving afgaan om daar je boek aan te prijzen en in consignatie neer te leggen. Maar dat kost geld (je moet erheen reizen) en tijd (ook om na te gaan hoeveel er verkocht zijn). Levert dit dan meer op dan bijvoorbeeld een online advertentie, of een mail sturen aan alle boekwinkels? Ook hier geldt: vraag collega-schrijvers naar hun ervaringen. Houd ook bij wat je acties opleveren. Heb je een advertentie op Facebook en Instagram, bekijk dan of je verkopen ook omhoog gaan, of dat het alleen nieuwe volgers oplevert. Pas de verdeling van je budget hier ook op aan. 

3. Trek je niet alles persoonlijk aan

Als je boek eenmaal verschenen is, dan is het niet meer alleen van jou. Dat betekent dat iedereen er een mening over kan en mag hebben. Je doet het nooit voor iedereen goed. Is je dat wel gelukt, dan heb je vermoedelijk een verhaal geschreven dat niet erg blijft hangen. Veel gelauwerde schrijvers hebben zowel fans die alles van ze lezen als critici die bij ieder boek meer commentaar geven. De kritiek gaat niet over jou, maar over iets dat de lezer in je verhaal niet aanstaat. Je product voldoet niet aan de verwachtingen. Probeer ook niet iedere criticus te overtuigen dat jouw verhaal echt heel goed is. Misschien heb je de neiging om de keuzes die je hebt gemaakt uit te gaan leggen, doe dat niet. Het zal de ander waarschijnlijk niet overtuigen en levert bij jou veel twijfel op. Neem het mee voor je volgende boek – als je de kritiek terecht vindt tenminste.

Deze informatie komt van onze partner, Astrid Habraken van Queesten Boekproducties.

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s