De kern van je verhaal

Ik had 80.000 woorden aan mijn boek geschreven, zo’n twee derde van het geplande verhaal, toen ik een schrijfcoach inschakelde. Uit haar reactie op mijn manuscript is één vraag me sterk bijgebleven: ‘Wat is nou eigenlijk de kern van dit verhaal?’

Daar had ik geen goed antwoord op. En de de vraag maakte duidelijk dat wat ikzelf niet helder had, voor een lezer al helemaal niet uit de tekst was te halen.

In de jaren die volgden, bleef die vraag dan ook door mijn hoofd spoken. Door vele boeken over schrijven te lezen en de ideeën daaruit toe te passen op mijn eigen verhalen, begon ik langzamerhand te begrijpen wat het eigenlijk betekende.

Een verhaal gaat over meer dan alleen personages en gebeurtenissen. Iedere schrijver legt, bewust of onbewust, iets van zichzelf in ieder verhaal: je ideeën over hoe de wereld in elkaar zit of zou moeten zitten, de lessen die je in je leven geleerd hebt. Die bepalen het soort verhalen dat je kiest en het soort ontwikkelingen dat je hoofdpersonen doormaken.

Dát is waar je de kern van je verhaal kan vinden.

Het maakt niet uit of je een literaire roman schrijft of een kinderboek, epische fantasy of een politiethriller. Elk verhaal ontstaat doordat de schrijver wordt aangetrokken door een idee, doordat iets in dat idee de schrijver raakt.

Als ik één puzzelstukje moet noemen dat mijn schrijfleven veranderde toen het op zijn plek viel, dan is het dit wel. Niet alleen kreeg ik grip op mijn schrijfproces en zijn mijn verhalen er sterker van geworden, ook korte pitches voor die verhalen rammel ik zo uit mijn toetsenbord, doordat ik weet welke elementen het allerbelangrijkste zijn.

Ik geloof niet in methodes die voor alle schrijvers werken. Toch heb ik de inzichten uit mijn zoektocht op een rijtje gezet in een e-book getiteld ‘Naar de kern van je verhaal in 7 stappen’. Niet zodat je mijn methode klakkeloos kan overnemen, maar om je te helpen je eigen volgende stappen te zetten, of het nou gaat om het afmaken of redigeren van je boek of het schrijven van een onweerstaanbare pitch.

Je kunt het e-book gratis downloaden via mijn website. Laat me vooral weten of je er iets aan gehad hebt!

Anna Mattaar

Deze informatie komt van onze partner, Fictera Schrijfcoaching. 

Klik hier voor een overzicht van al onze partners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s